Het is inmiddels bekend dat beweging erg belangrijk is om het lichaam in conditie te houden. Indien een persoon te weinig beweegt, zal dit grote invloed hebben op de gezondheid van de betreffende persoon. Als je dus op vakantie bent, lijkt het een kleine moeite om de telefoon eens weg te leggen.

Echter wordt het inmiddels steeds lastiger om kinderen te laten sporten; het internet is immers aantrekkelijker dan buitenspelen op de camping. Ook diverse onderzoeken tonen aan dat de Nederlandse kinderen momenteel te weinig bewegen. In dit artikel zullen wij dieper ingaan op de effecten van sporten.

Voordelen van sporten

Wat zijn nu precies de voordelen van sporten?

  • Verbetering van coördinatie en motoriek.

Door regelmatig en voldoende te bewegen, zal de coördinatie en motoriek van kinderen opmerkelijk verbeteren. Zo wordt een kind, door het sporten, onder meer handiger en leniger.

  • Verbetering van de fitheid.

Het bewegen zal een kind fitter maken. Begrijpelijk. Gedurende het sporten zal een kind voortdurend in beweging zijn, waardoor het uithoudingsvermogen verbetert. Daarnaast zal voldoende beweging ook de kans op obesitas of lichamelijke klachten verminderen.

  • Kleinere kans op depressieve symptomen.

Door beweging zal het lichaam in staat zijn om angst en stress beter te verwerkten. Sport is een ideale afleiding om negatieve gedachten even te vergeten. Sporten laat een persoon mentaal beter en sterker voelen door de aanmaak van endorfine; een stofje dat het humeur verbetert en een mens een gelukkiger gevoel heeft. Sporten zal hierdoor effect hebben op mogelijke depressieve symptomen.

  • Vermindering van diabetes.

Voldoende lichaamsbeweging heeft grote invloed op de insulinegevoeligheid bij kinderen. Het sporten zal de bloedsuikerspiegel van het menselijke lichaam verlagen, waardoor diabetes verminderd zal worden.

Hoe maak je sporten aantrekkelijker als je weer thuis bent?

Het kan een uitdaging zijn om de kinderen achter de beeldschermen vandaan te halen. Toch zal het belangrijk zijn om de kinderen bewust te maken van de essentie van voldoende beweging. Om de kinderen op vroege leeftijd al regelmatig en voldoende te laten bewegen zijn er diverse manieren mogelijk om het sporten aantrekkelijker te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de tuin. De kinderen zullen veel tijd in of rondom de woning doorbrengen, waardoor enkele aanpassingen in de tuin al grote verschillen kunnen maken. Plaats bijvoorbeeld voetbaldoeltjes of hockeydoel met de nodige attributen.

Daarnaast zal een sportvereniging veel verschil maken. Zodra de kinderen hun draai hebben gevonden bij de vereniging en mogelijk zelfs vriendjes hebben gemaakt, zullen zij wekelijks met veel plezier naar de training gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here