Vissen is vandaag de dag ontzettend populair en iedereen wilt goed voorbereid aan de slag. Maar, waarschijnlijk zie je door al het verschillende aanbod in visspullen door de bomen het bos niet meer. Al die soorten aas, hengels en onthaakmatten, het is veel! Daarom hebben wij alles wat je nodig hebt op een rijtje gezet, zodat jij snel je eerste vis kunt vangen.
Kies het juiste aas
De karper is een echte alleseter, wat betekent dat je veel verschillende aassoorten kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van noten, mais of granen. Het nadeel is hierbij alleen dat deze aassoorten eerst moet weken en koken voor je het kunt gebruiken. Ga je liever voor de makkelijke weg? Dan zijn boilies iets voor jou. Deze kant en klare deegballetjes kun je zelf maken of kopen bij de viswinkel. Je kunt ervoor kiezen om na het kopen van boilies alvast voor te voeren op de plek waar je wilt gaan vissen, dit zorgt er namelijk voor dat de karper jouw aas vertrouwd. Dit kun je het beste drie of twee dagen voor je gaat karpervissen doen.
Een hengel van kwaliteit
Het is belangrijk om bij de aanschaf van een hengel niet te besparen op kwaliteit, dit geldt voor zowel de hengel als de molen. Kies wel altijd voor een speciale karperhengel van goed materiaal. Deze mogen dan wel iets prijziger zijn, je voorkomt zo wel dat de molen gaat vastlopen of dat de lijn niet meer oprolt. Kies je voor kwaliteit, dan weet je zeker dat die eerste karper niet wegkomt. Bepaal voordat je een hengel koopt hoe je wilt vissen. Blijf je aan de waterkant of wil je ver weg vissen? Ga je voor een stevige of soepele stok? Dit zijn allemaal aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een hengel.
De juiste montage voor onderlijnen
Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop, door de onderlijn montage op de juiste manier toe te passen voorkom je dat de leader of het lood kwijt raakt bij een lijnbreuk. Deze onderlijnen worden ook wel rigs genoemd, het uiteindelijk doel van rigs zijn dat de rig zo goed en snel mogelijk ‘haakt’ bij een opname van het aas. Rigs kun je kant-en-klaar kopen, let er hierbij wel op dat de haak altijd vlijmscherp is!
Een goede onthaakmat
Last but not least, een goede onthaakmat. Een goede onthaakmat heeft een hoge rand en beschikt over een stof die makkelijk droogt. Een karper die begint te spartelen heeft door een onthaakmat veel minder kans om zichzelf letsel toe te brengen. Kijk daarnaast ook naar een schepnet, hiermee kun je de karper vrijwel meteen binnenhalen.
Deze moet wel groot genoeg zijn, minimaal één meter. Zo schep je de vangst eenvoudig op en voorkom je dat de karper dubbelklapt.