Bijna geen onderdeel aan een woning is het eeuwige leven beschoren, zo ook kozijnen niet. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat de houten kozijnen van een jaren zeven- of tachtig woning vervangen moeten worden. Je kunt als woningeigenaar dan kiezen tussen drie/vier soorten kozijnen, namelijk kozijnen van aluminium/staal, hout en natuurlijk kunststof. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen, al zijn de nadelen bij kunststof kozijnen moeilijk te ontdekken. In dit artikel wordt uitgelegd, waarom zoveel mensen kiezen voor kunststof in plaats van aluminium en hout.

Voordelen kunststof
Laten we het eerst maar eens hebben over alle voordelen die kunststof kozijnen te bieden hebben. Misschien wel het grootste voordeel is dat kozijnen van kunststof onderhoudsarm zijn. Daarnaast isoleren ze zeer goed en zijn ze ook nog brandvertragend. Met brandvertragend bedoelen we dat het kozijn moeilijk ontvlambaar is en tegelijkertijd zelfdovend. Andere voordelen zijn de lange levensduur, want deze is meer dan vijftig jaar en de goede weerstand die kunststof biedt tegen onder andere alcoholen, oliën, minerale vetten, zouten en niet-oxiderende zuren.
Gelijk aan aluminium en houten kozijnen zijn kunststof kozijnen te kleuren in bijna alle kleuren van de regenboog en kunnen ze worden uitgevoerd met inbraakvertragende sluitnokken, die ook nog eens zijn voorzien van meerpuntsluiting.

Waarom kunststof en geen hout?
Houten kozijnen worden soms verkozen boven kunststof kozijnen, vanwege de uitstraling, maar toch ben je een beetje een dief van je eigen portemonnee als je kiest voor hout, tenzij je niet anders kan, bijvoorbeeld door de regels die zijn opgesteld door de gemeente. Ten eerste zijn de aanschafkosten van kunststof kozijnen 15% lager dan van houten kozijnen en 20% lager dan van aluminium kozijnen. Daar komt nog eens bij dat de onderhoudskosten van een kozijn van hout veel hoger zijn dan van een kozijn van kunststof. Over drie decennia is het absolute kostenverschil tussen hout en kunststof maarliefst 40%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here