Of je nu alleen reist of met vrienden, partners of familieleden: de kans is groot dat er onderweg foto’s worden gemaakt. Bijna alle reizigers hebben een smartphone bij zich om af en toe een foto te maken, en reizigers die onrecht geïnteresseerd zijn in fotografie brengen standaard een camera mee. Iedereen is tegenwoordig zijn eigen reisfotograaf. De meeste reizigers denken echter niet altijd na over waarom ze deze camera precies meenemen. Probeer daarom de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden voordat je weer op pad gaat. 

Wie of wat fotografeer je? 

Wil je vooral gezellige selfies van jezelf maken in je nieuwe omgeving of wil je je focussen op de culturen waaraan je wordt blootgesteld? En fotografeer je de grootste bezienswaardigheden of richt je je camera op de standhouder in die drukke straat? Allemaal vragen die bepalen wat je precies op de foto gaat zetten. Het stel achter ‘The Bite-Sized Backpacker‘ koos er bijvoorbeeld voor om een bijzondere knuffel genaamd Fluffy voor de camera te plaatsen, terwijl ze zelf op de achtergrond bleven.

Waarom maak je eigenlijk nog steeds foto’s? 

Dit is de meest voor de hand liggende vraag, maar ook de vraag die het meest over het hoofd wordt gezien. Waarom neem je je camera mee? Een paar decennia geleden droegen slechts een handvol toeristen camera’s en duizenden jaren geleden reisden mensen natuurlijk altijd zonder camera’s. Je camera zal je niet direct helpen je reiservaring te verreiken. Dus waarom zou je je camera meenemen? Wil je je herinneringen vastleggen voor later of een plakboek maken? Wil je jouw ervaringen delen en mensen online inspireren via social media? Of wil je geld verdienen met reisfotografie? 

Wat is je stijl? 

Over het algemeen zijn de meeste toeristen niet ambitieuzer met hun foto’s dan de typische Chinese flitstoerist. Richt-en-klik-fotografie is in wezen het vastleggen van wat je hebt gezien om later te bekijken. Voor sommige reizigers is dat meer dan genoeg. Daar hoef je echter geen genoegen mee te nemen. Fotografie is een heel creatief medium, en als je er echt je best voor doet, is uiteindelijk alles mogelijk: denk aan het gebruik van specifieke hoeken, close-ups, kleurgebruik of specifieke lay-out etc.

De grootste fout die reizigers vaak maken bij het dragen van een camera is het niet nadenken over deze drie simpele vragen. Bij thuiskomst leidt dat vaak tot veel gemiste kansen en tegenvallende foto’s. Als je deze vakantie echt goed gebruik wilt maken van je camera, raden we je aan om goed over de bovenstaande vragen na te denken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here